Soczewica
Oferujemy soczewicę. Gwarantujemy wysoką jakość.
Nasz asortyment obejmuje soczewicę:
- zieloną
Charakteryzuje się ostrym, wyrazistym smakiem. Idealnie nadaje się do sałatek i pasztetów.
- żółtą
Jest najdelikatniejszą i najdrobniejszą odmianą soczewicy. Łatwo się rozpada po gotowaniu. Soczewica żółta często wykorzystywana jest do zup. Doskonale łączy się ona z warzywami i przyprawami.
- brązową
Soczewica brązowa to nieoczyszczona soczewica czerwona. Charakteryzuje się tym, że jej nasiona są czerwone w środku, zaś ich pokrywa utrzymana jest w odcieniach od khaki do ciemnego brązu. Soczewica brązowa stanowi doskonały dodatek do pasztetów, kotletów oraz pieczywa.
Kto powinien spożywać soczewicę?
Soczewica polecana jest zwłaszcza osobom, które dbają o smukłą sylwetkę i diabetykom, ponieważ ma ona niski indeks glikemiczny. Może być bardzo korzystna także dla kobiet w ciąży, ze uwagi na zawartość kwasu foliowego i żelaza. Ponadto obecność potasu czyni soczewicę obowiązkową pozycją w menu osób z nadciśnieniem tętniczym.