Groch
Oferujemy groch.
Nasz asortyment obejmuje groch:
- żółty: cały, połówki
- zielony: cały, połówki
Groch zielony i żółty są podobne pod względem zawartości składników odżywczych oraz czasu gotowania. Generalnie żółty groch ma nieco łagodniejszy smak.
Jakie cenne składniki zawierają nasiona grochu?
Groch stanowi źródło białka, dlatego jest on wskazany przy diecie wegetariańskiej. Zawiera także znaczne ilości błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi oraz redukuje poziom cholesterolu. Z uwagi na niski indeks glikemiczny groch może być korzystny dla osób z cukrzycą typu 2.
Warzywo to zawiera takie składniki odżywcze, jak: fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo, kwas foliowy i pantotenowy. Groch jest także bogaty w witaminę A, C, K i E oraz witaminy z grupy B. Spożywanie grochu może wpłynąć korzystnie na pracę serca, układu pokarmowego i nerwowego, a także mięśni. Produkt ten może być pomocny również w leczeniu nowotworów piersi, płuc, trzustki i prostaty.